Een padvinder

Lezen

Op deze pagina houd ik bij wat ik lees en gelezen heb.

Aan het lezen

--

Gelezen

2023

Nancy Stalker - Japan: History and Culture from Classical to Cool

Ondanks de suffe titel een heel goed en compleet boek over de geschiedenis van Japan, met veel aandacht voor hoe het dagelijks leven eruitzag en voor de samenhang tussen maatschappelijke ontwikkelingen en culturele uitingsvormen. Elk hoofdstuk eindigt met lees- en kijktips.

Sayaka Murata - Convenience Store Woman

De hoofdpersoon is een vrouw van de in de dertig die niet aan de maatschappelijke verwachtingen voldoet, maar haar levensdoel vindt in het werken in een buurtwinkel. Begint heel sterk, maar halverwege haakte ik een beetje af.

When I first started here, there was a detailed manual that taught me how to be a store worker, and I still don’t have a clue how to be a normal person outside that manual.

Gail Tsukiyama - De Tuin Van De Samoerai

Langzaam verhaal over een Chinese jongen die eind jaren ’30 herstelt van TBC in een klein Japans dorpje.

U mag niet boos zijn op de doden, Stephan-san. Kenzo kon niet anders. Nu weet ik dat het zijn bevattingsvermogen te boven ging. Hij was van mening dat het leven eenvoudig en onveranderlijke behoorde te zijn, gebaseerd op een gevoel voor orde en eer. Uiteindelijk is hij op zijn eigen wijze bij me gebleven, op de enige wijze die voor hem mogelijk was.

Jenny Odell - How to Do Nothing

Heel sterk. Qua onderwerp gerelateerd aan Four Thousand Weeks, maar waar dat boek meer een zelfhulpboek is, gaat Odell veel dieper in op de gevolgen van de commerciële strijd om onze aandacht voor de samenleving en de wereld. Stevig geworteld en in verbinding staan met de wereld om je heen, de waarde van die wereld inzien en ervoor opkomen, kan alleen door aandacht te hebben voor die wereld. En dat wordt ons bijzonder moeilijk gemaakt in de laatkapitalistische samenleving waarin alleen dingen die ‘productief’ zijn (in de nauwe betekenis van: tot economische groei leiden) van waarde zijn.

Mohamed Mbougar Starr - De diepst verborgen herinnering van de mens

De Senegalese Diégane, een beginnend schrijver in Parijs, raakt geobsedeerd door een mysterieuze roman van een nog mysterieuzere schrijver. Een verhaal over Afrikaan zijn in westerse intellectuele milieus en over de verhouding tussen schrijven en leven.

Je bent vast schrijver. Of beginnend schrijver. Kijk niet zo verbaasd: ik heb geleerd om mensen van jouw slag met één blik te herkennen. Ze bekijken de dingen alsof achter alles een diep geheim schuilgaat. Als ze het geslacht van een vrouw zien, bestuderen ze het alsof het de sleutel tot hun mysterie bevat. Ze esthetiseren alles. Maar een kut is maar een kut.

John Steinbeck - East of Eden

Prachtig verhaal over de loop van een mensenleven, doorweven met de Amerikaanse geschiedenis en de onvermijdelijke geschiedenis van de mens.

And it never failed that during the dry years the people forgot about the rich years, and during the wet years they lost all memory of the dry years. It was always that way.

Oliver Burkeman - Four Thousand Weeks

Een heel ontnuchterend boek over tijdmanagement. Het grote probleem van onze tijd is dat we geconfronteerd worden met eindeloze mogelijkheden en die het liefst allemaal in één leven willen proppen. Burkeman stelt het omgekeerde voor: stop met het leven in die stressvolle fantasie en omarm de realiteit dat je maar één leven hebt.


Geïnspireerd doorRhoneisms