Een padvinder

Levenslessen

Deze pagina is een poging om mezelf te herinneren aan levenslessen waar ik onderweg tegenaan ben gelopen. Ze zijn waarschijnlijk niet allemaal relevant voor anderen, maar wie weet heb je er iets aan.

De lessen komen voort uit boeken die ik heb gelezen, gesprekken met anderen en eigen ervaringen. Omdat de bron hierom niet altijd duidelijk is, vermeld ik die meestal niet. Onderaan de pagina houd ik wel een algemene lijst bij met inspiratiebronnen.

Deze pagina is op dit moment nog maar een beginnetje, maar ik hoop ‘m in de loop van de tijd steeds verder uit te breiden. Verder is mijn plan om ‘m regelmatig zelf door te lopen, zowel om ‘m bij te werken als om mezelf te herinneren aan de dingen die ik steeds opnieuw schijn te moeten leren.

Schrijven

Er is altijd iets om over te schrijven. Begin gewoon met beschrijven wat je ziet, voelt, hoort, denkt.

(N)iets doen

Doe regelmatig niets. Je hebt die leegte nodig om te verbinden met de plek waar je staat, de mensen om je heen, de gevoelens in je lijf en de gedachten in je hoofd. Verwacht niet dat het gelijk fijn voelt, een bezig hoofd moet soms flink afkicken.

Dingen duren zo lang als ze duren. De enige reden dat je je druk voelt, is dat je (van jezelf of anderen, maar meestal van jezelf) meer moet doen dan je kunt.

Afgeleid zijn is een teken dat je hoofd rust nodig heeft. Blijf niet proberen productief te zijn of de afleiding te blokkeren (dat is symptoombestrijding), maar laat even los wat je aan het doen bent.

Doe kleine taakjes het liefst meteen. Het is prima om ze op je takenlijst te zetten als je met iets anders bezig bent, maar weet dat het veel minder tijd en energie kost om ze zo snel mogelijk te doen dan om ze steeds heen-en-weer te schuiven en in te plannen.

Plan dingen die je wilt doen niet vooruit.​ Daarmee verander je dingen die je wilt doen in dingen die je toekomstige zelf moet doen. Vraag jezelf liever elke dag wat je die dag zou willen doen.

Technologie

Gebruik doelgerichte technologie. Eén apparaat dat alles kan lijkt ideaal, maar je wordt er al snel een slaaf van. Gebruik liever losse apparaten die goed zijn in één ding: een e-reader (of boek!) om te lezen, een MP3-speler voor muziek, een computer om dingen op te zoeken of werk te doen. Je telefoon verandert dan weer gewoon in een saaie telefoon met hooguit een paar extra functies.

Gebruik saaie technologie. Je kunt tot in de eeuwigheid zoeken naar de perfecte schrijfapp, of je kunt gewoon je notitieapp openen en beginnen met schrijven.

Samen leven

Zeg altijd wat je voelt/denkt/wilt. Het is beter om nu even te botsen dan om frustratie op te bouwen die er later veel destructiever uit komt.

Wees nieuwsgierig naar de andersheid van de ander in plaats van te denken: wat jammer dat je zo bent.

Geluk en emotie

Voel je emoties. Geef aandacht aan wat er in je lichaam gebeurt. Je hebt duizend muurtjes verzonnen om dat niet te hoeven doen, maar die zorgen juist voor problemen. Als een gevoel er even mag zijn, is het vaak ook zo weer weg.

Streef geen geluk na.​ Geluk bestaat alleen bij gratie van momenten waarop je niet gelukkig bent. Het nastreven van geluk is onmogelijk, zinloos, paradoxaal. Laat de gelukkige en ongelukkige momenten er gewoon zijn.


Bronnen

Merlin's Wisdom Project De inspiratie voor deze pagina

Four Thousand Weeks Een heel ontnuchterend boek over tijdmanagement. Het grote probleem van onze tijd is dat we geconfronteerd worden met eindeloze mogelijkheden en die het liefst allemaal in één leven willen proppen. Burkeman stelt het omgekeerde voor: stop met het leven in die stressvolle fantasie en omarm de realiteit dat je maar één leven hebt.