Een padvinder

Levenslessen

Deze pagina is een poging om mezelf te herinneren aan levenslessen waar ik onderweg tegenaan ben gelopen. Ze zijn waarschijnlijk niet allemaal relevant voor anderen, maar wie weet heb je er iets aan.

De lessen komen voort uit boeken die ik heb gelezen, gesprekken met anderen en eigen ervaringen. Omdat de bron hierom niet altijd duidelijk is, vermeld ik die meestal niet. Onderaan de pagina houd ik wel een algemene lijst bij met inspiratiebronnen.

Deze pagina is op dit moment nog maar een beginnetje, maar ik hoop ‘m in de loop van de tijd steeds verder uit te breiden. Verder is mijn plan om ‘m regelmatig zelf door te lopen, zowel om ‘m bij te werken als om mezelf te herinneren aan de dingen die ik steeds opnieuw schijn te moeten leren.

Schrijven

Er is altijd iets om over te schrijven. Begin met beschrijven wat je ziet, voelt, hoort, denkt.

(N)iets doen

Doe regelmatig niets. Je hebt die leegte nodig om te verbinden met de plek waar je staat, de mensen om je heen, de gevoelens in je lijf en de gedachten in je hoofd. Verwacht niet dat het gelijk fijn voelt, een bezig hoofd moet soms flink afkicken.

Je takenlijst is een verzameling van dingen die je graag wilt doen. Behandel ‘m ook zo. Het doel is niet om zo snel mogelijk alles af te vinken zodat het leven kan beginnen, de dingen op je lijst zijn het leven. Als je merkt dat dat niet zo voelt, is het goed om af te vragen waar dat gevoel vandaan komt. Staan er te veel dingen op die je eigenlijk helemaal niet wilt doen? Probeer je meer in je tijd doen dan mogelijk is, waardoor je er eigenlijk geen ruimte voor hebt?

Je bent slecht in tijd inschatten. Soms zie je 10 taken en verwacht je dat in een half uur wel te regelen, het andere moment zijn die 10 taken veel te overweldigend en voelt je hele dag niet als genoeg. De waarheid ligt in de meeste gevallen ergens in het midden. Je kunt jezelf helpen door van tevoren een tijdinschatting aan je taken te hangen of ze op je agenda te blokken, zodat je een realistisch beeld hebt van hoeveel tijd ze je gaan kosten. Zorg er wel voor dat je niet stiekem meer blokken in een dag probeert te proberen dan je realistisch lijkt en houd genoeg ruimte tussen blokken voor uitloop.

Doe kleine taakjes het liefst meteen. Het is prima om ze op je takenlijst te zetten als je met iets anders bezig bent, maar weet dat het veel minder tijd en energie kost om ze zo snel mogelijk te doen dan om ze steeds heen-en-weer te schuiven en in te plannen

Ga niet op de bank liggen na het eten.

Technologie

Gebruik doelgerichte technologie. Eén apparaat dat alles kan lijkt ideaal, maar je wordt er al snel een slaaf van. Gebruik liever losse apparaten die goed zijn in één ding: een e-reader (of boek!) om te lezen, een MP3-speler voor muziek, een computer om dingen op te zoeken of werk te doen. Je telefoon verandert dan weer gewoon in een saaie telefoon met hooguit een paar extra functies.

Gebruik saaie technologie. Je kunt tot in de eeuwigheid zoeken naar de perfecte schrijfapp, of je kunt gewoon je standaard notitieapp openen en beginnen met schrijven.

Communicatie

Zeg altijd wat je voelt/denkt/wilt. Het is beter om nu even te botsen dan om frustratie op te bouwen die er later veel destructiever uit komt.


Bronnen

Merlin's Wisdom Project De inspiratie voor deze pagina

Four Thousand Weeks Een heel ontnuchterend boek over tijdmanagement. Het grote probleem van onze tijd is dat we geconfronteerd worden met eindeloze mogelijkheden en die het liefst allemaal in één leven willen proppen. Burkeman stelt het omgekeerde voor: stop met het leven in die stressvolle fantasie en omarm de realiteit dat je maar één leven hebt.