Een padvinder

Hoe te voorkomen je dat dingen die je graag wilt doen veranderen in moetjes

Een probleem waar ik regelmatig mee worstel, is dat ik dingen die ik graag wil doen een plekje probeer te geven in mijn leven en dat ze vervolgens een vervelende verplichting worden. Ik bedenk bijvoorbeeld dat ik elke ochtend wil mediteren en begin daar dan al snel tegenop te kijken, of ik schrijf onderwerpen op waar ik graag meer over te weten wil komen om vervolgens druk te voelen over de enorme lijst met dingen die ik nog moet uitzoeken.

Een belangrijke gerelateerde bias is de Task Completion Bias, die wordt veroorzaakt door het fijne gevoel wanneer je iets af hebt. Deze drijfveer kan heel nuttig zijn, maar kan ook tegen je werken. Hij kan ervoor zorgen dat je alleen maar aan taken werkt om ze af te krijgen, dat je onbelangrijke dingen gaat doen om maar iets af te kunnen vinken, of dat je uit het oog verliest wat je eigenlijk wilt doen. Een verslaving aan dat fijne gevoel kan er ook voor zorgen dat je continu de volgende hit najaagt en daardoor het gevoel hebt dat er altijd dingen moeten gebeuren en je nooit genoeg tijd hebt om alles te doen.

Vanochtend ben ik gaan zoeken wat je kunt doen om te voorkomen dat de dingen die je graag wilt doen veranderen in moetjes. Ik kwam op de volgende drie tips uit.

1. Vraag jezelf wat je wilt doen

Zoals Oliver Burkemann en Susan Piver ontdekten, kan het veel nuttiger zijn om jezelf te vragen wat je wilt doen in plaats van een lijstje af te werken dat je van tevoren hebt bedacht te moeten. Grote kans dat je dan precies de dingen doet die je anders op je moet-lijstje had gezet, maar het voelt compleet anders. Ineens besef je weer dat je er plezier in hebt, dat je ze doet om zichzelf.

Toevoegingen:

  • Het mooie van deze benadering is dat je wél bewust de tijd neemt om te denken wat je wilt. Daarmee voorkom je de valkuil dat je hele dag op Reddit scrollt, want dat zal (de meeste dagen) niet hetgene zijn dat je wilt doen.
  • Volgens mij is het om deze reden goed om twee verschillende lijstjes op verschillende plekken te hebben: een lijstje met reminders (dingen die moeten, die zijn er gewoon en dat is prima) en een lijstje met dingen die je graag nog een keer wilt oppakken. Zo heb je een 'pool' met dingen die je ooit misschien wilt doen, maar die dient alleen maar ter inspiratie en niet als takenlijst.

2. Beperkt het aantal taken per dag

Nu is het nog steeds heel aanlokkelijk om ook alles te willen doen. Het beste medicijn is om jezelf te beperken. Twee bekende suggesties zijn de 1-3-5 regel en de 3+2 regel, waarbij je respectievelijk 1 grote taak, 3 medium taken en 5 kleine taken voor je dag inplant, of 3 grote en 2 kleine (gejat van Hannah Marriott). Maar je kunt natuurlijk voor jezelf ontdekken welke verhoudingen goed werken.

Voordelen:

  • Je hebt genoeg tijd voor je taken, waardoor je je op de taak zelf kunt richten in plaats van op het 'aftikken' ervan
  • Als je maar ruimte hebt voor een beperkt aantal taken, word je gedwongen na te denken over welke nu eigenlijk echt belangrijk zijn.

3. Werk op papier

Maak je takenlijst op papier in plaats van in je telefoon.

Voordelen:

  • Je maakt dit soort lijstjes bewuster
  • Er is geen onbeperkte ruimte op papier, waardoor onbelangrijke dingen niet tot in de eeuwigheid op je lijstjes blijven staan. Ik maak het lijstje zelf per week opnieuw. Dingen die die niet gebeurd zijn maar ook niet belangrijk meer zijn, kopieer ik gewoon niet mee. Zo vindt er een soort natuurlijk selectie plaats.
  • Je hebt het lijstje niet continu bij de hand en wordt er dus ook niet continu mee geconfronteerd dat er nog dingen op staan

Aanvullend idee van Hannah Marriott: schrijf elke taak op een klein kaartje. Je kunt ze dan makkelijk op volgorde van belangrijkheid leggen en hebt altijd duidelijk wat de huidige taak is waar je mee bezig bent.